|
HARDINGFELER OlaF G. Helland, 1898. - Premiert på Verdensutstillingen i Paris år 1900. (Den såkalte "Gullmedaljefela". Men ble det gull? Dette diskuteres :) Hardingfela låter like pent som ho ser ut, og er fortsatt i fin form den dag i dag. - Det er vel også Eiffeltårnet. Det ble bygget til utstillinga som et provisorium - og skulle egentlig rives etterpå (!) (NB: Verken Eiffeltårnet eller Helland-fela er til salgs :)
Gode hardingfeler er ikke så lette å få tak i. Heldigvis er det ennå noen få som holder byggetradisjonen i hevd, men disse sitter nok ikke og bygger for engros-salg til forhandlere.Men likevel, en og annen hardingfele kommer og går. Noen private eiere ber om hjelp til å selge sine feler, evt. etter restaurering, i tillegg til det jeg måtte ha på lager selv i øyeblikket. Det er et ønske og en glede for meg å motta hardingfeler for salg, slik at dette også kan fortsette å være en del av Viken Violiners profil! NB: Prisene på feler som jeg har i kommisjon, bestemmes av den enkelte eier. Jeg kan ikke forhandle om priser uten å ta dette opp med eieren. Her: Martin Hayes sammen med min gode venn Ann Mayo Muir. Ann kjøpte denne hardingfela av meg, (opprinnelig anskaffet av Arne Viken, den 02.07, 1999). Jeg hadde akkurat startet opp eget firma Viken Violiner, og dette var aller første salg. Ann skrev en sjekk på 50.000,-, og pengene kom! (Jeg turte ikke si det til svigerfar Arne :) - En meget god hjelp i oppstarten! :) - Det er fortsatt Ann som eier fela, men hun har lånt den til Martin, som nok spiller mer aktivt på den enn henne nå. - En detalj ang. rigging av understrenger: - Jeg har inntrykk av at mange, kanskje de fleste, bruker Telemarksrigging. Dette innebærer imidlertid at understrengene havner på "feil" ende av stemmeskruene, - altså motsatt av overstrengene. Når man rigger hovedstrenger på hardingfele (og fiolin), passer man på at strengene ender opp på den tykkeste enden av stemmeskruen, tett inntil veggen på håndtak-siden. - Dette for å hindre at de koniske skruene blir trukket utover, og altså dermed sikre at stemmingen holder seg, uten at skruene glipper. Strengen fungerer da også som en stopper, slik at ikke skruen jobber seg utover og løsner. Derfor foretrekker jeg vestlandsrigging, som foregår i samme orden som hovedstrengene. For meg virker dette logisk. - Den enkle grunnen for dette er at - spesielt på eldre hardingfeler med gamle og ikke alltid presise stemmeskruer - er det problemer nok med å stemme/holde på stemmingen, uten den nevnte Telemarkriggingen.
(Jeg mottar gjerne synspunkter på dette).Einar Løndal, Tuddal 1975Ei nydelig hardingfele, laget av mesterspelemannen Einar Løndal i 1975. Særdeles vakkert instrument, med meget god tone. Rigget med nye Fanitullen strenger nr. 11. Differensierte styrker understrenger, for jevn spenning. Løftesadel understrenger er montert. Einar Løndal var kjent som en særdeles dyktig spelemann, men jammen kunne han kunsten å bygge hardingfeler også! Understrengene Telemarkrigget. 5 understrenger. Topp stand, ingen skader. Pris: 70.000,- (NB: SOLGT!)Knut K. Stenkjøndalen hardingfele. Bø i Telemark 1944.
Nå har Viken Violiner fått inn nok ei hardingfele av mester Knut K. Stenkjøndalen. God fele! Nye Fanitullen strenger nr. 11. Nye understrenger i differensierte tykkelser, for jevn spenning (Vestlandsrigging). Løftesadel for understrenger er installert. Topp stand, ingen skader / reparasjoner.
Pris : 75.000,- (NB: SOLGT!)Gunnar Skjeggedal,Tromøy 1987, hardingfele nr. 44.Ei god hardingfele - tilbys nå i kommisjon for kunde. Rigget med Fanitullen nr. 11, og understrenger i differensierte tykkelser, vestlandssystem. (Understrenger vestlandsrigging) Løftesadel understrenger er installert.
Diverse service utført hos Viken Violiner.God tone.
Pris: 25.000,-
S. O. Kleppe violinmager, hardingfele, byggeår 1907Ei sjarmerende hardingfele, selges i kommisjon for kunde. Litt sliten lakk, men ellers helt i orden. Rigget med Fanitullen nr. 11,5 overstrenger, og understrenger i differensierte tykkelser. Løftesadel understrenger er installert. Sterk og god tone!
Pris: 25.000,- (NB: SOLGT)Arne Deglehus hardingfele Bygg nr. 21, 5633 Mundheim 1981
Ei bra hardingfele til rimelig pris. Ikke veldig sterk, men varm tone. Rigget med nye Fanitullen nr. 11 strenger. (Understrenger vestlandsrigget).
Pris: 18.000,- (Kommisjon for kunde)
Bjarne Øen 1968, bygg nr. 93Ei "ny" stasfele av Bjarne Øen er nå kommet for salg hos Viken Violiner.Bjarne Øen (1914–2010), var en anerkjent felemaker og spelemann, som kom til Bø fra Krødsherad i 1944. Øen levde av å lage hardingfeler. Felene hans var av god kvalitet og han tok flere premier på feleutstillingene på Landskappleiken. Han var også en habil spelemann og var med i spelemannslaget Bøheringen.
Denne fela har gjennomgått litt service hos mester Sigvald Rørlien på Voss. Ellers har jeg skiftet til nye overstrenger, styrke 11,0. Helbelagte render lokk + bunn. 5 understrenger. Løftesadel understrenger er montert.
Et praktinstrument fra en anerkjent mesterbygger :)
Selges i kommisjon for privat eier.
Pris: 50.000,- (SOLGT)
Pris: 50.000,- NB: SOLGT!
Dyre Vaa hardingfele, Ytre VinjeEi "ny" hardingfele er kommet til Viken Violiner: Ei særdeles fin hardingfele til prisen. Velbygget og velklingende. Dyre Vaa har en stor hardingfele-produksjon bak seg. Hovedgrunnen til at felene hans er ganske billige, er måten han laget gripbrett og strengeholder, med perlemor og bein dekor innstøpt, istedetfor innskåret i ibenholt. Dette fungerer imidlertid helt OK, selv om Dyre Vaa tok "en snarvei" her. Mange av felene hans er gode! Også denne. Ei velholdt fele, vakkert roset og innlagt. 5 understrenger. Løftesadel understrenger er montert. Rigget med Fanitullen nr. 11.
Pris: 18.000,- (NB: SOLGT!)
Endre E. Sandland, Brunkeberg 1945Ei "Ny" fin Sandland-fele er kommet til Viken Violiner:
Denne vakre Sandland-fela har nå fått litt restaurering, bl.a. installering av løftesadel for understrengene, og selvfølgelig nye strenger både over og under. Understrengene er rigget i varierte tykkelser, for jevn spenning. Fela låter pent og varmt.
Ei vakker fele, med pen dekor. Belagte kanter både lokk og bunn.
Pris: 45.000,- (NB: SOLGT)
Nyhet:
Jeg har nå fått inn to vakre nye hardingfeler i kommisjon. Steinar Andersen, Siljan 2014, nr. 82, og Steinar Andersen, Siljan 2019, nr. 84
- Begge fine og velklingende feler fra en meget erfaren hardingfelemaker.
Begge felene er pent, nøyaktig og profesjonelt bygget. Klar og god tone. Steinar Andersen har en lang karriere bak seg, - dette er altså bygg nr. 82 og nr. 84. Han har vært aktiv siden 1962, startet sin utdannelse hos John G. Helland som 16-åring, og var der ca. 15 år. Deretter begynte han for seg selv, med eget verksted og forretning. I tillegg til å ha bygget ca. 85 hardingfeler, har Andersen også reparert og bygget fine gitarer, og reparert alt av blåse- og strykeinstrumenter. Ved 62 års alder sluttet han med butikken, men drev videre med reparasjoner på sitt bosted i Siljan. Som pensjonist har han fortsatt med litt reparasjoner, og er fortsatt aktiv med dette. Steinar Andersen har for endel år tilbake deltatt med noen hardingfeler på Landskappleikens feleutstillinger, og har fått medalje for dem. - Nå kan jeg altså tilby to av hans hardingfeler for salg hos Viken Violiner.
(NB: Disse to hardingfelene er dessverre ikke lenger for salg!)
Knut K. Stentjøndalen 1928
(Skrevet med "tj" på seddelen :) Jeg har nylig fått inn ei Knut K. Stenkjøndalen, Bø 1928 hardingfele for kommisjonssalg. Denne er nå ferdig restaurert, med ny stol og lydpinne, avrettet hals med ny oppkiling, nye strenger over og under. Understrengene i trinnvise tykkelser for jevn spenning. Hel-belagte render, ingen mangler eller sprekker / skader. God, sterk tone, - et godt eksemplar. Det er ikke så mye som er kjent om felas historie, bortsett fra at den har befunnet seg hos eierens bestefar i Bø siden ca. 1960 eller tidligere. Tydeligvis lite brukt, nesten ingen tegn til slitasje. Ei god fele!
Pris: 65.000,- (NB: SOLGT!)
Endre E. Sandland hardingfele, "Brunkeberg, Telemarken 1908" Ei nydelig hardingfele, - gammel, men i god stand. Bærer preg av sin alder og av aktiv bruk, men uten noen skader av betydning.Diverse manglende perlemor- og beindekor har blitt erstattet på Viken Violiners verksted. De slitne stemmeskruene (som ofte er lite funksjonelle på eldre feler), har blitt skiftet ut til standard ibenholt-skruer, som fungerer).Ny stol og strenger (Fanitullen nr. 11). Understrenger i graderte tykkelser, for jevnere spenning.Løftesadel for understrengene er montert.Fela låter friskt og kraftig, men samtidig med en varm, fin tone. Det
er ikke så mye av felas historie som er kjent, men vi vet at nåværende
eiers morfar bodde i Vancouver på 1920-tallet. Han tok imot fela som
pant for et pengelån fra en fattig landsmann. Felas eier kom aldri
tilbake og innløste panten, og morfar tok fela med hjem til Ålen i
Trøndelag da han returnerte i 1933. Den fattige eieren vet vi ingenting
om.- Ei slik gammel fele må selvfølgelig spilles litt opp igjen, men den er allerede et trivelig bekjentskap! Pris: 38.000,- (NB: SOLGT!) Bjarne Øen hardingfele, Bø 1951 Omarbeidet v/Kristoffer Bjørnsrud, Kongsberg 1961
Altså nok ei god hardingfele fra velkjente Bjarne Øen. - Fra tidlig i Øens karriere, men som det fremgår, omarbeidet av Kristoffer Bjørnsrud i 1961. Bl.a. ser det ut som halsen enten har vært brukket, eller forlenget. Det er innfelte forsterkninger i halsen, og denne er helt stabil og solid. Men pga denne godt synlige reparasjonen, og det tidlige byggeåret, har eieren satt prisen relativt lavt, til Kr. 35.000,-. Noen småting er korrigert her på Viken Violiners verksted, bl.a. sliping/jevning av perlemor på gripbrettet, rigging nye strenger osv. (Understrengene i varierte tykkelser, for jevn spenning). Ei velklingende hardingfele til en rimelig pris.
Pris: 35.000,- (Kommisjon) (NB: SOLGT)
Hardingfele bygget av S. Fossheim, Driva 1971 Ei ny kvalitets-fele er kommet til Viken Violiner. Bygget av Sivert Fossheim, Oppdal. Denne fela fikk undertegnede til å stusse litt, for den er utstyrt med en seddel på bunnplaten, som sier: " Vuillaume á Paris, Rue Croix des Petits Champs 10". - Vuillaume bygget nok ikke hardingfeler, men forklaringen er nok sannsynligvis at bunnplaten opprinnelig har vært del av en fiolin. S. Fossheim har så laget ny hals, gripbrett, strengeholder, sarg og lokk. Dette er altså ei komplett, ekte hardingfele på alle måter, - med moderne form og størrelse, som de fleste nybygde feler i dag. (Vuillaume-seddelens ekthet kan vel diskuteres.) Men uansett, - dette er ei god fele! Sterk og søt tone. Den kan virkelig anbefales, og prisen skulle det ikke være noe å si på. Sivert Fossheim regnes som den klart beste hardingfelemakeren i Trøndelag, med mange gode hardingfeler bak seg.
En reparasjon er utført i 1969, av Magnar Lyngvær, Dale ved Kristiansund, iflg. påskrift inni fela. - Altså før hardingfela ble bygget, med "Vuillaume"- bunnen. Løftesadel for understrengene er montert. Fela har tydeligvis fått navnet "Tonny".
Restaurert og rigget med nye Rudi 10,5 strenger, understrengene med graderte tykkelser.
Selges i kommisjon for eier:
Pris: 30.000,- (NB: SOLGT!)
Ny kvalitets-hardingfele ankommet!
Ei flott hardingfele er nå ankommet til Viken Violiner, etter en lang reise - fra Cape Town i Sør-Afrika(!) til Øya i Trondheim: Asbjørn Bakke, Drøbak 1981, hardingfele nr. 39.
Skjebnen kan by på så mangt. Eierinnen av denne hardingfela var for mange år siden medlem av Kristiansand Spelemannslag, der spellemannen Otto Furholt og hans bror var aktive drivkrefter. Her spilte hun altså på Bakke-hardingfela si. - Livet endret seg, hun flyttet til Cape Town, der hun bodde i mange år sammen med sin mann, - og fela fulgte med. Nå har hun mistet sin mann, og må flytte til mindre bolig, og kvitte seg med mange eiendeler. - Det er liten interesse for hardingfeler i Sør-Afrika.
Fela er nå stelt og rigget med nye strenger, graderte tykkelser på understrengene, og Fanitullen styrke 11.Løftesadel for understrengene er montert. Dette er virkelig ei god og velbygget fele, jevn og sterk, dyp tone. På omtrent samme kvalitetsnivå som f.eks. Bjarne Øen, vil jeg si.
Pris: 40.000,- (SOLGT!)
Ei spennende hardingfele av Eilef Johnsen Steintjøndalen er nå kommet til Viken Violiner.
Eilef Johnsen Steintjøndalen, Bø 1869.
Nok ei fin hardingfele av eldre dato er kommet til Viken Violiner. Denne
fela har faktisk bodd i Mexico i mange år (Ca.1968 til 1972). Ble kjøpt
fra Jon Hellands forretning, men det er usikkert hvor lenge den var hos
Helland før den ble solgt, og bragt til Amerika. I USA har den vært
innom dyktige felemakere som bl.a. Lynn Berg, og dermed er alle utførte
reparasjoner godt og skikkelig utført. Fela fremstår i god stand i dag. Rikelig dekorert, som bildene viser.
Ei vakker fele, med en søt klang. Klar for prøvespilling.
Pris: 65.000,- (SOLGT!)
Ei hardingfele av Olaf Helland, Bø i Telemark 1894 er nylig ankommet forretningen.
Denne fela er nå klargjort og nyrigget. En søt og vakker tone. Klar for prøvespilling hos Viken Violiner. (SOLGT)
Salve Håkedal hardingfele, Birkeland 1992
Ei god fele fra tidlig i Salve Håkedals karriere.
Litt "elefanthud" lakk, men ingen oppsprekking eller avskalling. Forøvrig i topp stand.
Selges for kunde for ca. det halve av Håkedals pris for nybygde feler i dag.
Pris: Kr. 30.000,- (SOLGT!)
(Kommisjon for kunde)
Knut K. Stenkjøndalen, Bø i Telemark 1953. Viken Violiner har nå fått inn en flott Stenkjøndalen-fele, byggeår 1953. Denne fela er bygget i det som regnes som Stenkjøndalens beste periode (1948 - 1956).
Topp stand. Fela er nå rigget opp med nye strenger. Løftesadel for understrengene er montert i skruekassen (montert etter at bildene ble tatt).
Ei praktfele fra en av våre største hardingfelemakere. Kommisjon for kunde.
Pris: 75.000,- (SOLGT!) En nydelig Gunnar Helland, Bø 1889 hardingfele - Nå kommet til Viken Violiner, i kommisjon for privat eier. Dette er ei fele som låter meget bra. Mjuk, litt "barokk" tone. - Gir tonen lett. Vakker og i god stand, etter noen tidligere reparasjoner. Bunnen er foret, fela har tidligere hatt en sprekk i bunnen. Vakker dekor, perlemor og bein innlagt i horn, på gripbrett og strengeholder. Meget fin og god fele. Kommisjon for kunde. Pris: 45.000,- (NB: Solgt!)
Bjarne Øen, Bygg nr. 40, Bø 1957 Nok ei velbygget hardingfele fra den velkjente felemakeren Bjarne Øen. Denne fela har blitt spilt en god del på opp gjennom årene, men den er i topp stand. Sterk og god tone.
Justert hos Viken Violiner. Selges i kommisjon for privat eier.
PRIS: 40 000,- (SOLGT!)
Bjarne Øen hardingfele, nr. 104, Bø 1969. Ei meget vakker og forseggjort hardingfele. Belagt rand på lokk og bunn. Fela er nå spilleklar. Rigget med graderte tykkelser på understrengene, for lik spenning. Fanitullen nr. 11 over. Fela låter godt, og er i plettfri stand. Ingen sprekker, bare enkelte åpne limfuger som nå er opplimt. Kommisjon for privat eier. Pris: 40.000,- (SOLGT!) (Denne Øen-fela blir kanskje å høre i film-musikk i fremtiden? Den tilhører nemlig nå den Oscar-vinnende komponisten og stjernedirigenten Tan Dun. Etter å ha vært på konsert med søsknene Hemsing og Larsen, var Dun fast bestemt på at han måtte ha ei hardingfele. Denne ville han prøve å bruke i sitt neste prosjekt. - Vi får vente i spenning :)
Wim Baeck hardingfele, barokk-modell. Et instrument av høy klasse. Wim Baeck er en dyktig belgisk fiolin- og hardingfelemaker. Han bygger instrumenter både i mellomklasse og profesjonell klasse. Han bygger helst hardingfeler i gammel barokk stil, altså kopier av de tidligste hardingfelene. Han bygger også spesielle instrumenter, som f.eks. fiolin med understrenger à la hardingfele. Denne fela er hos Viken Violiner i kommisjon for Wim Baeck. Pris: EURO 12.000,00 (ca. 110.000,-)
|